Een gezond gewicht is belangrijk. Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je binnenkrijgt, maar niet verbruikt (vaak komt die uit suiker en vet) sla je op als vet. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt? Dan val je af
Wat is een gezond gewicht voor mij?
Welk gewicht voor jou gezond is, hangt af van je lengte en je geslacht. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt en heb je de indruk dat je gewicht niet gezond is en wil je daar wat aan doen, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je discreet om gezond en verantwoord je gewicht te verbeteren.
De gevolgen van te zwaar zijn
De gevolgen van te zwaar zijn, zijn vaak veelvuldig. Denk hierbij aan kortademigheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, laaggradige ontstekingen, rugklachten, kniepijn en meer. Op lange termijn zijn de gevolgen van te zwaar zijn vaak erger. Denk aan een verhoogde bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Dat zijn ziekten die langzaam ontstaan, je merkt ze pas na lange tijd op. Achteraf zijn ze vaak moeilijk te genezen.
De gevolgen van te licht zijn
Ook als je te weinig weegt, kun je klachten krijgen. Je krijgt dan vaak te weinig voedingsstoffen binnen. Vet en spieren worden afgebroken, je energie neemt af en hierdoor voel je je zwakker, ben je sneller moe en heb je minder zin om te bewegen.
Wat is de kracht van juiste voeding?
De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog, de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding als ondergeschikt ervaren. In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960. Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.