Pijn in je buikstreek

Voeding en de vertering ervan zijn onlosmakelijk verbonden met een goede gezondheid. We zijn wat we eten wordt ook wel eens gezegd. Gezonde voeding is echter pas doelmatig als het door ons lichaam opgenomen en verteerd wordt. Een structureel slecht verteringsproces in maag en darmen kan leiden tot chronische klachten elders in ons lichaam. Het hele spijsverteringkanaal en daarmee ook de darm speelt een centrale rol in het lichaam. Behalve de vertering vindt hier ook de ontgifting plaats. De darm bevat een intelligent immuunsysteem en produceert bijvoorbeeld hersenstofjes die met emotie te maken hebben. Er zijn steeds meer onderzoeken die erop wijzen dat de darmen een relatie hebben met onze hersenen (zo kan een verkeerde darmflora leiden tot bijvoorbeeld gedragsstoornissen en geheugenverlies).  

Heeft u last van onverklaarbare pijn in uw buik, opgeblazen gevoel of ander klachten zoals hieronder genoemd, maak dan eens een afspraak bij één van onze orthomoleculair therapeuten.

Veel mensen lopen rond met vage klachten.

  • Rommelige darmen
  • Winderigheid
  • Vrstoppingen
  • Dunne ontlasting
  • Pijn na het eten

Dit zijn zo een paar voorbeelden. Als patiënt is het vaak moeilijk om de klachten te omschrijven. Om de klachten te kunnen benoemen is het ook al niet makkelijk. Spijsverteringsproblemen en in het bijzonder darmproblemen veroorzaken veel klachten.

Er wordt al snel gesproken van een lekkende darm, een spastische darm of het zal wel stress zijn. Het geeft aan dat er veel onduidelijkheid bestaat over de diversiteit van aan oorzaken van klachten.  Weet u dat onderzoek suggereert dat chronische vermoeidheid te wijten is aan ontstekingen in de darm?  

Vaak zien we dat veel cliënten met chronische vermoeidheid een verstoorde darmflora hebben. Te veel slechte bacteriën woekeren dan in de darmen, terwijl de goede bacteriën verdrongen worden. Alles wat zich in de darmen afspeelt heeft bovendien een sterke invloed op ons immuunsysteem en dat treft ons hele lichaam! Darmontstekingen en immuniteitproblemen kunnen effect hebben op onze gemoedstoestand en op andere organen. We zien dan vaak laaggradige onstekingen in het hele lichaam de kop opsteken. Bovendien kan een verstoorde darmflora leiden tot darmontstekingen.