Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Met orthomoleculaire geneeskunde proberen we de gezondheid van mensen te bevorderen en het lichaam te stimuleren en of te genezen met behulp van de juiste vitaminen, mineralen en/ of andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Onderzoek toont aan dat onze huidige voeding onvoldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Dus zelfs bij een evenwichtig voedingspatroon krijgen we niet meer voldoende voedingsstoffen binnen.

In deze tijd waarin we leven wordt ons lichaam steeds meer belast met stress, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, hormoongebruik in de veeteelt, het gebruik van geur, kleur- en smaakstoffen e.a. Als gevolg hiervan kan het evenwicht verstoord raken, kunnen tekorten ontstaan en een mogelijk een lichaam dat niet meer optimaal functioneert.Dit kan zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, maag/darmklachten, verminderde weerstand, ontstekingen e.a. klachten.

Met aanpassingen in het eetpatroon en het toevoegen van supplementen kan de afvoer van afvalstoffen worden bevorderd, kunnen tekorten worden aangevuld en kan het lichaam sterker en fitter worden.Een lichaam in optimale conditie is in staat zichzelf te genezen.

De therapie

Wanneer u in ons orthomoleculair centrum een van onze therapeuten bezoekt, zal de betreffende behandelaar vragen naar uw lichamelijke klachten, maar ook vaak uw emotionele problemen willen weten. Verder zal uw behandelaar nauwkeurig willen weten wat u aan voedsel en drinken binnen krijgt. Daarbij is het ook belangrijk of er voedingsmiddelen zijn die u slecht verdraagt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan in bloed of urine gemeten worden. Met alle verkregen gegevens zal onze behandelaar een behandelplan met u opstellen en dit aan u voorleggen. Dit behandelplan zal veelal bestaan uit een dieet of een beperkter aantal voedingsadviezen. Daarnaast adviseert hij/zij u mogelijk om één of meerdere voedingssupplementen te gaan gebruiken.

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld
hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen.

Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.